Romanée-Conti

A Romanée-Conti - birtok (Röviden DRC - Domaine de la Romanée-Conti), Burgundia (vagy talán az egész világ) leghíresebb bortermelő vidéke, jelenleg a Villaine illetve a Leroy család közös tulajdona. A birtok egyik fele a Villaine-család 10 tagja között oszlik meg, míg Lalou Bize-Leroy és a nővére, Pauline Roch-Leroy fejenként a birtok 25%-ával rendelkeznek. Vörös- és fehérboraik világszerte elismert minőségűek, sokak szerint a legjobbak közé tartoznak.

A birtok története:

A leghíresebb dűlő, az 1.8 hektáros Romanée-Conti, 1232-ben került a XII.században a vidéket uraló Vergi család tulajdonából a Vosne-i Saint Vivant-apátság birtokába. Az ott élő szerzetesek kezdtek rajta szőlőt - nevezetesen Pinot Noir-t - termeszteni, s abból bort készíteni. A területet 1631-ben megvásárolta a de Croonembourg- család, ekkor kapta a terület -ismeretlen okokból- a Romanée nevet. Ugyanekkor a család birtokába került a szomszédos La Tâche dűlő is.

1760-ban André de Croonembourg úgy döntött, hogy eladja a birtokot, s Madame Pompadour (XV.Lajos király kegyencnője) és Conti hercege egymást túllicitálva versengtek érte. Végül a herceg szerezte meg a birtokot, az ár elképesztően magas -8000 arany livre- volt. Ettől fogva a borvidék Romanée- Conti néven ismert. Később, a francia forradalom ideje alatt, a herceg birtokát lefoglalták és elárverezték.

A Romanée-Conti-birtok ezután Nicolas Defer de la Nouerre tulajdona lett, aki 1819-ben eladta Julien Ouvrard-nak 78,000 frankért. 1869-ben Jacques-Marie Duvault-Blochet vásárolta meg az Échezeaux-i, Grands-Échezeaux-i és Richebourg-i dűlőkkell együtt. Ekkor érte el a birtok mai területét.

A 9,43 hektáros Romanée Saint-Vivant-i dűlő1791-ben Nicholas-Joseph Marey tulajdonába került. 1898-ban a Marey-Monge család eladta birtokai egy részét a Latour-családnak, a maradék 5.28 hektárt pedig 1966-tól bérbe adta, majd eladta a Romanée-Conti borászatnak 1988-ban.

Napóleon tábornokaként Louis Liger-Belairnek/nak lehetősége volt a legkiválóbb burgundiai szőlőültetvények megszerzésére. 1815-ben fiával, Louis-Charles-szal 40 hektárnyi kiváló földre tettek szert, mely magában foglalta egész La Tâche -t. 1933-ra ez a terület 24 hektárosra csökkent, majd később az öröklés körüli családi viták miatt a Liger-Belair család eladta La Tâche -t a Romanée-Continak.

A birtokhoz tartozott ezen kívül még 4 hektár a szomszédos Les Gaudichots dűlőből még a Duvault-Blochet-időkből. Elhúzódó jogi viták után ezt a dűlőt és a La Tâche -i területet egyetlen nagy grand cru birtokban, La Tâche név alatt egyesítették.

Így készülnek a Romanée-Conti borok:

A birtok szőlőültetvényei Burgundia legkiválóbbjai közé tartoznak. Döntő többségük grand cru besorolású, a birtok mindössze egyetlen hektár communal minőségű ültetvénnyel rendelkezik (melynek termését nem palackozzák saját név alatt, vagy egyáltalán nem értékesítik). Az egész borászat értéke -az átlagos grand cru árral számolva- meghaladja a 20 milliárd forintot, ám a - borkedvelők körében igen jól csengő- nevet és a pincészet átlagon felüli mivoltát is beleszámolva ennek az árnak a többszörösét kapnánk.

A Romanée-Conti remek fekvésű dűlői a Vosne-Romanée nevű falu körül csoportosulnak, keleti és délkeleti lejtésű domboldalakon. A mészben, vasban és agyagban gazdag talajréteg sziklás alapon terül el, a szőlőtőkék 240 méteres tengerszint feletti magasságon növekednek. A hektáronkénti tőkeszám eléri a 10-12 ezret. A szőlőtőkék átlagéletkora igen magas - körülbelül 44 év. A Romanée-Conti szőlőket organikusan művelik. A legenda szerint 1945-ig élt az a szokás, hogy a legjobb tőkéket "feláldozták" és eltemették, csupán két fiatal hajtást hagytak a föld fölött. A szabadon maradt két hajtásból ezután két új tőke fejlődött, melyek hordozták elődjük jó tulajdonságait.

A La tache-i és a Grands Echézeaux-i birtok öt hektárját biodinamikus módszerrel gondozzák. A biodinamikus módszer tulajdonképpen radikális biogazdálkodás, egyfajta lázadás az ipari jellegű mezőgazdaság ellen. Elutasítják a vegyszerek, műtrágyák és gyomirtók használatát; a természetes anyagokat, természetközeli módszereket részesítik előnyben. A talajt kizárólag szőlőtőkék gyökeréből, szőlő héjából illetve az erjesztés során keletkezett melléktermékekből készült komposzttal kezelik. Hogy a talaj porhanyós maradjon, a Romanée-Conti és a Le Montrachet szőlők művelésére traktorok helyett lóvontatású eszközöket használnak, melyek nem préselik össze a földet. A szőlőtőkéket egyenként speciális előkészítő folyamatoknak vetik alá a holdfázisokhoz igazodva. A biodinamikus gazdálkodás eredményeképpen kiváló minőségű borok születnek, melyek a különböző évjáratokban más és más arcukat mutatják meg.

A hozamkorlátozás igen drasztikus, hektáronként átlagosan 30,8 hektoliter bort termelnek évente,a 32 hektoliteres termést azonban soha nem lépik át. Más szavakkal ez azt jelenti, hogy nagyjából három tőke szőlőtermése szükséges egy üveg Domaine de la Romanée-Conti-bor létrehozásához.

A terméshozamot többszöri metszéssel tartják alacsonyan először tavasszal, majd az úgynevezett "zöld metszéssel" ('vendange en vert') nyár végén. A burgundiai birtokok nagy részéhez képest itt viszonylag későn szüretelnek. Közvetlenül szüret előtt lemetszik a nem megfelelő minőségű fürtöket. Szüretkor a fürtöket kis kosarakba válogatják és egyenként ellenőrzik a minőségüket még mielőtt a borkészítés megkezdődik.

A bor minimális emberi beavatkozással készül. A szőlőfürtöket nem bogyózzák, és a héjat nagyon sokáig - kb. egy hónapig - benne hagyják az erjesztőtartályban. Az erjesztési hőmérséklet olykor elérheti a 33-34 fokot is. Kizárólag természetes élesztőt használnak.

A birtok kizárólag a Troncais-i erdőből származó tölgyfát használ a hordókészítéshez. 100% ban új tölgyfát használnak minden hordóhoz, és az érlelés idejét a termés minőségétől teszik függővé. Azért használnak új faanyagot, hogy kiküszöböljék a szennyeződés lehetőségét, és hogy kihangsúlyozzák a szőlő egyedülálló vonásait.

A borokat egyáltalán nem szűrik, s legtöbbször fejteni is csak egyszer (maximum kétszer) szokták. A gépek használatát is igyekeznek a minimálisra korlátozni, kizárólag kézi pumpát használnak. Ha a bort ülepíteni kell, friss tojást használnak. A borokat palackozás előtt 16-20 hónapig a tartják a hordóban.

A borokat tizenkettesével csomagolják, kizárólag így vásárolhatók meg. Minden csomagba kerül egy palack a híres Romanée-Conti borból. Nem vásárolhatja meg őket akárki, a termelők szeretnék elkerülni, hogy boraik hozzá nem értő gyűjtők kezébe kerüljenek; ezért a Romanée-Conti által termelt borokhoz csak a legrangosabb borszaküzletekben lehet hozzájutni, és csak olyan vásárlóknak adhatók el, akik egészen biztosan értékelik a minőségi nedűt.

A Romanée-Conti borászat dűlői:

Romanée-Conti:

Az 1.8 hektáros dűlőn Pinot Noir-t termesztenek. A szőlőtőkék átlagéletkora 53 év. Évente 450 palack bor készül belőlük. Az évek során a Pinot Noirnak 50-60 mutációja jelent meg csak ezen a területen. Ebből a szőlőből készül a világ leghíresebb, legritkább, és nem utolsósorban legdrágább bora, a Romanée-Conti.

La Tâche:

A dűlő területe 6,06 hektár, Pinot Noir-t termesztenek rajta. A tőkék átlagosan 47 évesek. Évente 1870 palack bor készül a termésükből.

Richebourg:

A dűlő területe 3,51 hektár, Pinot Noir-t termesztenek átlagosan 42 éves tőkéken. 1000 palack bor készül belőlük.

Romanée-St-Vivant:

Az 5,8 hektáros dűlőn Pinot Noir szőlő terem, a tőkék átlagosan 34 évesek. Termésükből minden évben 1500 palack bor készül.

Grands Echézeaux:

A dűlő területe 4,67 hektár, a tőkék átlagéletkora 52 év. 1150 palack bor készül belőlük.

Echézeaux:

A dűlő 4,67 hektárján szintén Pinot Noirt termesztenek, átlagosan 32 éves tőkéken. Évente 1340 palack bor készül termésükből.

Montrachet:

A legkisebb, 0,67 hektáros dűlőn találhatók a Romanée-Conti borászat legöregebb tőkéi, átlagosan 62 évesek. Évente 250 palack Chardonnay készül termésükből.