V i n e y a r d

Szőlőskertek

k b 2 3 h e k t á r á l l r e n d e l k e z é s r e

Szőlőskertjeink Fertőrákoson az Újhegyen, a Kereszthegyen és a volt katonai őrs területén helyezkednek el.

Egyedi talajszerkezet

E g y e d i b o r o k

Alapelvek: minimum 30, maximum 80 éves tőkékről szüretelünk drasztikus hozamkorlátozással: 1000-1500 kg/ha, kisegítő és segédanyagok és fajtaélesztők nélkül, a legjobb köves talajú dűlőkről (mészkő, csillámpala, mészkőbe ágyazott gneisz).

Előfordul, hogy egy tőkén egy fürt érik be, ha éppen az arra járó őz le nem legeli, mert ilyenre is volt már példa.

Borunkat az Isten, tehát maga a természet készíti, mi csak arra ügyelünk, hogy egységes legyen a szőlő, ne legyen túlterhelve, kiválasztjuk a helyet, hogy hol teremjen, a tisztaságra, az oxidációra, az erjedési hőmérsékletre ügyelünk és a végén minden megtörténik magától, csak a már több 100 éve használt ként (szulfitot) tartalmaz minimális mennyiségben. Boraink mindenféle marketingtevékenység nélkül eljutnak Londonba, Franciaországba, Ausztriába, Hollandiába, Belgiumba, NewYorkba.

Borászatunk irányítását 2003-ban vettem át szüleimtől, hasonló elvekkel, mint az étteremet, vagy ahogy az életemet élem. Ugyanebben az évben elkészült Magyarország első 5 csillagos kékfrankos vörösbora (ami nagy felháborodást keltett borvidékünk borászai között) a „2003-as Kékfrankos Válogatás”, melyről a magyar Borbarát magazin is írt, amely véleményem szerint az egyik leghitelesebb szaklap. A borban az igazság számomra azt jelenti, hogy aki iszik a borunkból, az nem csak bort iszik, hanem találkozik az igazsággal is, ami tükrözi a talajunk, az éghajlatunk lehetőségeit és nem akar megfelelni az éppen aktuális divatnak.

1654781303452_2

Amikor egy borászati szaküzletben megláttam a merlot, chardonay, savignon blanc, cabernet savignon, nemes francia fa tanin granulátumot, vörösborfesték stb. feliratot, azzal a sok száz féle kisegítő és segédanyagokkal és fajtaélesztőkkel, megértettem, hogy „a vörösbor színe vörös és nem fekete, a bor tanninja annál selymesebb, minél több pénzt vagyunk hajlandóak adni érte, és a fordított ozmózis és a vákuumos sűrítés csodákra képes, és a szőlőnövények szinte semmilyen szerepet nem enged a trendi bortechnológia”. Pedig a bor az egyetlen olyan élelmiszer, aminek az elkészítésében az embernek a legkevesebb szerep jutott.

A 2007-es Zweigelt borunkról a nagy Jencis Robinson féle boratlasz egyik szerzője írta, úgy, hogy nem volt érte semmilyen anyagi ellenszolgáltatás:

„Világos karmazsinvörös. Igazi élet van a borban – lehet, hogy biodinamikus? Biónak biztos bio…Komplex gyümölcsössége annyira lehengerlő, hogy szinte nem is fér már a pohárba. Mintha a dűlők talajának ezüstös csillogása is visszaköszönne, rendkívül izgalmas illatában. Szájban kerek és tökéletesen lesimult, mégis lendületes. Hangsúlyos a gyümölcs extraktédesség, ugyanakkor közelébe se férkőzhet az émelyítő egysíkúság.”

– Jencis Robinson

Boraink

I s m e r j e é s k ó s t o l j a i s m e g b o r a i n k a t

Csak tiszta helyen termő, öreg tőkékből lehet nagy borokat csinálni, esetükben, ugyanúgy, mint az embernél, fontos az élettapasztalat. Az öreg gyökér több rétegen megy keresztül, némelyik 20-25 méter mélyre tör a meszes-köves talajban. Jó értelemben megfejthetetlenebbé válik így a bor. Minden tőke egyéniség, megadatott számára, hogy mennyit bír el, ha egy fürtöt, akkor annyit. A drasztikus hozamkorlátozás azt jelenti, hogy hektáronként tízszer kevesebbet szüretelek, mint mások.

Átlagos éves palackmennyisége 35.000 palack.

Fajtaösszetétel: kékfrankos, zweigelt, leányka, pinot noir, syrah, merlot, kadarka, csókaszőlő, furmint, zöldveltelini, irsai olivér, cabernet sauvignon.

K e d v c s i n á l ó

Soproni Tündér

Közepes intenzitású szalmasárga szín. A bor illatában, jellegzetes borsos-füstös aromái mellett szőlővirág is érezhető. Kóstolva félszáraz érzetű, savas, testes.

Soproni Zweigelt Válogatás

Közepes intenzitású rubinvörös szín. A bor illata, elegáns gyümölcsös. Kóstolva száraz, életteli, selymes, fűszeres bor.

Soproni Kékfrankos "Gneisz"

Ez egy 100% kékfrankos tétel. Bor alapját adó szőlő a borászat legrégebbi, 100 éves, szőlőterületéről szüretelték. A terület talaja csillámpala, melynek a geológiai megnevezése gneisz. Innen kapta a bor a nevét. Közepes intenzitású rubinvörös színű bor. Illatát ásványos, gyümölcsös. A bor kóstolva száraz, savas, lágy tannin jellemzi.

Soproni Kékfrankos "Kopár"

Világos rubinvörös szín. A bor illatában a fűszereken felül, málnás ízvilágot éreztet. Kóstolva száraz, élénk savú, gyenge tanninú.

Soproni Kékfrankos Rosé

Közepes intenzitású narancsos megjelenés. A rosé illatában lédús piros bogyósgyümölcsök érezhetőek. Kóstolva száraz, savas, testes, aszalt piros bogyósokat éreztető.

Electus

Egy 100% zweigelt tétel. A nevet azért kapta, hogy a kizárja a zweigelttel kapcsolatos előítéleteket. A zweigelt karaktereit hozza, de mégis egy kicsit más.

Skadar

Ez egy 100% kadarkából készült vörösbor. Szép bíbor színű, piros gyümölcsös ízű és illatú bor.

Soproni "Kétezertizenhat"

Kékfrankos alapú vörös házasítás, csillámpaláról, 60-80 éves öregtőkéről. Közepes intenzitású bíborvörös szín. Harmonikus savérzet, selymes tannin jellemzi. Ízéből elsősorban az ásványosság dominál; a kortyban gyümölcsöség kerül elő.

Kacsó

Magyarországon nem túl gyakori csóka szőlőből készült bor. Szép bíbor színű és testes. Illatában érettséget, komplexitást mutat. Gyümölcsös, savas, lágy tanin jellemzi.

Jöjjön el hozzánk

Várjuk szeretettel borkóstolónkon

Az alábbi jelentkezési lap kitöltésével jelezheti szándékát. Kollégánk kapcsolatba fog lépni Önnel a megadott adatok alapján.

Visszaigazolás hiányában a jelentkezés nem érvényes. Ez esetben keressen minket e-mailen, vagy telefonon.

    Mikor jönnének? *

    Ételfogyasztás is lenne? *